Μπορεί το βιογραφικό σου να κατάφερε να ξεχωρίσει, μπορεί να σου κέρδισε το πολυπόθητο τηλεφώνημα πρόσκλησης για συνέντευξη, μπορεί ακόμη και να τα πήγες –ή να νομίζεις ότι τα πήγες- περίφημα, έτσι όμως και πολλοί άλλοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Και κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα:
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω μετά τη συνέντευξη, που να αυξήσει τις πιθανότητες που έχω για να πάρω τη δουλειά; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, όχι μόνο για να τονώσεις μια ήδη επιτυχημένη συνέντευξη, αλλά και για να σώσεις ίσως μια που δεν πήγε και τόσο καλά.
Προσοχή! Μια πολύ λεπτή γραμμή χωρίζει τον επίμονο υποψήφιο από τον ενοχλητικό. Αν και θα παρουσιάσουμε μερικά πράγματα που μπορεί ένας υποψήφιος να κάνει μετά τη συνέντευξη, δεν σημαίνει ότι όσα περισσότερα κάνει, τόσο το καλύτερο. Η επιλογή του πως θα προχωρήσει ο καθένας θα πρέπει να είναι στρατηγική, επιλέγοντας μόνο ότι αρμόζει στην κάθε περίπτωση και ότι θα μπορούσε πραγματικά να αναδείξει τον ίδιο.
Ευχαρίστησε

Ένα email μέσα στο επόμενο 24ωρο είναι must. Ευχαρίστησε τον συνεντευξιαστή για το χρόνο του. Ακόμη καλύτερα, ένα χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο θα δώσει μια πιο προσωπική νότα.
Στείλε ή γράψε άρθρο
Στείλε ένα άρθρο σχετικό με το τι ειπώθηκε μεταξύ σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ακόμη καλύτερα, γράψε εσύ ένα στο blog σου και στείλε το. Έτσι, θα δείξεις τις γνώσεις σου για τον κλάδο.
Κάλυψε τα κενά
Σε περίπτωση που δεν νιώθεις ότι κάλυψες ικανοποιητικά κάποια ερώτηση του συνεντευξιαστή, αυτή είναι η ευκαιρία σου να το κάνεις. Για παράδειγμα:
Όταν ρωτήθηκα για το […] απολογούμαι εάν δεν έδωσα μια επαρκή απάντηση. Ωστόσο, αμέσως μετά τη συνέντευξη, κατάλαβα ότι έπρεπε να αναφέρω το […] για το λόγο ότι […].
Κοίταξε το δίκτυο επαφών σου
Εάν είσαι σε θέση να γνωρίζεις κάποιο άτομο που είναι κοντά στην εταιρεία, τώρα είναι η στιγμή να ζητήσεις βοήθεια. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να αποστείλει ένα μήνυμα στο LinkedIn του συνεντευξιαστή ή ένα email, λέγοντας του ότι υπέπεσε στην αντίληψη του πως σας διενεργήθηκε συνέντευξη και ότι θεωρεί πως θα μπορούσατε να δώσετε αξία στην εταιρεία, εάν σας δινόταν η ευκαιρία.
Χειρίσου έξυπνα την απόρριψη
Το πώς θα απαντήσεις ένα email απόρριψης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο μελλοντικά. Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν προσλάβει άτομα που παλαιότερα απέρριψαν, λόγω της εξαιρετικής εντύπωσης που είχαν αφήσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνεντεύξεων. Απάντησε ευγενικά, ευχήσου κάθε καλή συνέχεια τόσο στον ίδιο όσο και στην εταιρεία και άφησε να εννοηθεί το πόσο εκτίμησες τόσο το χρόνο του όσο και την ευκαιρία που σου έδωσε να τα πείτε κατ’ ιδίαν.
Μείνε σε επαφή
Μια φορά κάθε 2 – 3 μήνες μπορείς να εμφανίζεσαι με ένα προσωπικό μήνυμα στο LinkedIn του Υπεύθυνου Προσλήψεων, αποστέλλοντας του ένα άρθρο το οποίο θεωρείς ότι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμο, ή κάποια εισήγηση που πιθανόν να έχεις. Είναι καλό να εμφανίζεσαι που και που. Ίσως η εταιρεία βρίσκεται σε φάση νέων προσλήψεων, ποτέ δεν ξέρεις.
Πάρε σημειώσεις
Σκέψου την απόδοση σου. Από ένα χρονικό διάστημα και μετά, δεν θα είσαι σε θέση να θυμάσαι κάθε λεπτομέρεια, γι’ αυτό μόλις επιστρέψεις σπίτι γράψε κάτω το τι νομίζεις ότι δούλεψε υπέρ σου και τι όχι. Προσπάθησε να σκεφτείς εναλλακτικές για ό,τι δεν βοήθησε, ούτως ώστε να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη. Έτσι, μεγιστοποιείς τις πιθανότητες επιτυχίας σου για την επόμενη συνέντευξη.
Διάβασε τι να κάνεις ΠΡΙΝ και ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συνέντευξης εδώ.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *